Sibiřské kiwi, Extra džem méně sladký
Nenechte se zmást trochu zvláštní barvou tohoto džemu. Rozhodně stojí za ochutnání.
Složení: kiwi sibiřské (Actinidia arguta), cukr, citronová šťáva, citrusový pektin.
Na džem používám sibiřské kiwi (Actinidiaarguta), které nám roste na zahradě v Prachaticích. Je to liána, popíná se na kamenné zdi, která je ji oporou a zároveň rostliny v zimě chrání před mrazem. Máme jednu samčí rostlinu a dvě samičí. Krásně kvete v červnu a v době květu to hučí včelkami a čmeláky. Zraje až ke konci října, často až před prvními mrazy. Plody jsou po změknutí krásně sladké a mnohem chutnější než běžné velké kiwi z obchodu. Když sníte příliš mnoho syrových plodů, mohou trochu pálit na jazyku. U džemu už toto nehrozí. Na džem někdy kombinuji kiwi s angreštem nebo rakytníkem. Tento je ale pouze z kiwi. Krásně v něm křupou jemná semínka J.